Sistem canta „Pentru inimi”

E o nouã stare, o schimbare…
SISTEM CÂNTÃ « PENTRU INIMI »
Devotament, seriozitate şi nu în ultimul rând studiu par a fi cuvinte ordonate frumos spre a trezi conştiinţa cititorului. În realitate, sunt dovada de profesionalism cu care ne întâmpinã, din spatele butoaielor, trupa Sistem.Toate acestea însumeazã oameni, ani, viaţã, dedicate unui singur scop : muzicã de calitate.
Vizibil ataşat de munca sa şi a colegilor de trupã, Zoltan Toth, Zoli, aşa cum este cunoscut de public, povesteşte cu entuziasm despre cel mai nou proiect semnat Sistem. Îi mulţumim pentru amabilitatea de a ne oferi în exclusivitate o fotografie de la cea mai recentã şedinţã foto pentru promovarea noului album.
– Inevitabil ,subiectul EUROVISION rãmâne unul de actualitate. Cum catalogaţi ediţia din acest an şi câştigãtorii competiţiei ? Aţi fost prezenţi la Atena ?
Nu am fost la Atena, însã ne-am adunat la mine acasã şi am urmãrit împreunã concursul ca pe un adevãrat meci de fotbal.Dupã pãrerea mea, anul acesta spectacolul a fost mai bine organizat şi a avut un nivel mai înalt din punct de vedere calitativ. Am observat în ultima vreme o revenire în forţã a muzicii rock şi probabil astfel se explicã popularitatea de care s-au bucurat cei din Finlanda. Faptul cã anul acesta s-a votat şi prin sms a fost pentru ei un mare avantaj.Ştiut este cã mulţi utilizatori de telefonie mobilã sunt copii cãrora finlandezii au reuşit sã le capteze atenţia prin asemãnarea cu personajele urmãrite pe posturile de desene animate.
– Mihai Trãistariu, reprezentantul nostru de anul acesta, a declarat cã voturile date pe criterii geopolitice au fost principalul motiv pentru care a obtinut locul IV. Anul trecut, alãturi de Luminiţa Anghel aţi reuşit sã aduceţi un record României, obţinând locul III. Care a fost atuul vostru ?
Dimpotrivã, eu cred cã noi am plecat din start cu un handicap. Anul precedent participãrii noastre la Eurovision, Sanda Ladoşi s-a clasat abia pe locul 18. România nu a fost calificatã în finalã şi a trebuit sã muncim mai mult pentru a atrage atenţia asupra noastrã. Încrederea lui Mihai Trãistariu a fost alimentatã şi de faptul cã România anul trecut a obţinut locul III. E natural ca celelate ţãri sã-şi îndrepte privirea şi poate chiar sã fie influenţate de rezultatele precedente.
– Aţi cântat de nenumãrate ori în Europa şi acest lucru se vede cu fiecare apariţie semnatã Sistem. Care este diferenţa dintre industria muzicalã româneascã şi industria muzicalã europeanã ?
Noi am fost dintotdeauna detaşaţi de ceea ce se întâmplã în muzica româneascã. Am fost atipici, dacã pot spune aşa şi ne-am vãzut de drumul nostru. Nu am urmãrit îndeaproape fenomenul, deci nu putem sã facem o diferenãa între cele douã « industrii ». De altfel, suntem foarte bine primiţi şi în strãinãtate. Nu am cântat niciodatã diasporei române. De curând am fost chemaţi la Stockolm unde am susţinut un concert cu ocazia zilei Europei. Am cântat unui public foarte numeros şi am ajuns la concluzia cã muzica este singurul mod de a-i apropia pe oameni indiferent de limbã, culturã sau interese politice.
– Existã artişti care nu ţin sã transmitã un mesaj prin muzica lor. Are publicul nevoie de mesaj muzical ?
Consider cã poziţia pe care o câstigi atunci când realizezi ceva de interes, muzicã de exemplu, poate fi o ocazie deosebitã de a-i motiva pe ceilalţi într-un mod pozitiv, de a fi un model ! Pentru mine nu existã satisfacţie mai mare decât sã ştiu cã mesajul pe care il transmitem pe scenã ajunge la public. De pildã în seara aceasta, am încercat sã-i facem atenţi pe cei care consumã droguri asupra efectelor mai mult decât nocive pe care le au stupefiantele asupra lor. Dacã unul singur din toţi spectatorii consumatori ajunge sã reflecteze mãcar asupra problemei, dupã ce noi le-am atras atenţia, înseamnã cã muzica noastrã are puterea de a convinge şi de a schimba ceva în bine !
– Sunt şi situaţii când persoanele publice în sine au un comportament boem, cu scopul de a se evidenţia. Ce efecte au nopţile nedormite, consumul excesiv de alcool, tutunul sau stupefiantele asupra activitãţii unui artist ?
În cazul de faţa mã refer strict la mine ! Suntem oameni şi nu vreau sã fiu ipocrit şi sã spun cã nu s-a întâmplat sã consum alcool, sau sã-mi ies din fire, poate nu într-un mod tocmai plãcut, sã merg la petreceri nocturne… dar nu am fãcut asta niciodatã doar pentru cã aşa fac ceilalţi sau pentru a mã evidenţia. Nu mã reprezintã spiritul de turmã! Şi dacã se întâmplã sã petrec într-o noapte pânã târziu sau sã consum alcool, îmi asum singur riscurile şi ţin cont de programul pe care îl am eu pe plan artistic.Dacã la şase dimineaţã am repetiţii, sunt acolo indiferent de condiţiile în care m-am distrat toatã noaptea. Publicul nu trebuie sã observe aceste detalii, pentru cã scopul nostru este sã-i oferim muzicã de calitate. Seriozitatea este o problemã a românilor dar şi faptul cã nu suntem capabili sã facem diferenţa dintre muncã şi distracţie, în orice domeniu.
Revenind la muzica SISTEM, în aceastã searã aţi familiarizat publicul gãlãţean cu noul single « Never ».Sunã diferit de tot ceea ce aţi cântat voi pana acum…
Adevãrat! Am ales sã promovãm aceastã piesã tocmai datoritã faptului cã reprezintã cel mai bine schimbarea care s-a produs odatã cu noul material intitulat SISTEMPO, pe care îl vom lansa în aproximativ douã sãptãmâni. Sunã puţin underground şi meritã sã urmariţi colaborãrile pe care le-am realizat cu Stela Aniţa, vocea de la piesa NEVER, momentan un “no name” însã o artistã care promite mult, Natalia Barbu, câştigãtoarea ediţiei din 1998 a Festivalului de la Mamaia sau Andra. Tin în mod deosebit la colaborarea pe care am realizat-o cu Grigore Leşe, un interpret de muzicã populara autenticã româneascã, pe care l-am urmãrit încã din facultate. Mi-e greu sã-i gãsesc un corespondent de aceeaşi valoare culturalã în România şi sunt entuziasmat cã am avut ocazia sã lucrãm împreunã pentru noul nostru album.
– Alãturi de trupa Şuie paparude veţi cânta în deschiderea concertului pe care cei de la Depeche mode îl vor susţine pe 23 iunie la Bucureşti. Cine a venit cu iniţiativa ca voi sã cantaţi în deschiderea acestui concert ?
Noi am fost cei cu iniţiativa şi am materializat-o trimiţând un demo echipei manageriale Depeche Mode. Dintre toate trupele candidate, am fost aleşi sã cântãm în deschiderea concertului de pe stadionul Lia Manoliu, fireşte,împreunã cu Şuie paparude, trupã care va apãrea şi pe noul nostru album. Nu suntem neapãrat fani ai muzicii Depeche, însã eu îmi amintesc cu plãcere de coregrafiile pe care le fãceam pe muzica lor, datoritã profesorului nostru care era un admirator veritabil.
Aura Dajbog

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s