Dan Negru la Galati

Despre “Ziua judecãţii” în mass-media, cu Dan Negru
« În momentul în care schimbi stilul, nu mai eşti credibil »
Nu-i de bon ton sã spui cã-ţi plac emisiunile lui Dan Negru, cã mai asculţi câte-o manea şi cã…nu-ţi displac telenovelele care promoveazã cu atâta patos, pasiuni mioritice.Cu toate acestea, audienţele aratã cel mai bine care sunt opţiunile românilor în materie de mass-media. Cultura nu mai are, demult, cãutare iar divertismentul este lider absolut.Cui nu-i place, poate schimba. Dar cine rezistã tentaţiei ?
Oamenii care au rezistat pe sticlã de-a lungul timpului şi care încã mai au ceva de spus în media din România pot fi numãraţi pe degetele de la o mânã. Fie cã recunoaştem sau nu, Dan Negru este unul din cei mai longevivi moderatori de televiziune. Chiar dacã apariţiile sale şi genul de emisiuni pe care le modereazã de cinci ani încoace au stârnit critici aspre la adresa sa,  vedeta Antenei 1 se bazeazã pe numãrul mare de români amatori de divertisment marca Valeriu Lazarov.
– La începuturile tale în televiziune promovai muzica bunã. Îmi amintesc cã  Viţa de vie a lansat câteva piese la tine în emisiune. În momentul de faţã ce promovezi ?
Am amintiri foarte plãcute de la acea emisiune. Prima datã, îmi amintesc cã i-am lansat pe B.U.G Mafia şi am creat un scandal imens în TVR. Conducerea a fost indignatã, s-au întrebat cum e posibil sã promovez astfel de trupe. În momentul de faţã am ieşit din zona asta a muzicii. Sincer sã fiu, muzica româneascã mi se pare un haos total, o varzã. În momentul de faţã lucrez în zona divertismentului de televiziune. Este cu totul altceva, acum încerc sã promovez bucurie pentru români, show-uri de divertisment.
– Cum primeşte publicul acest tip de bucurii pe care afirmi cã le oferi emisiune de emisiune ? Reuşeşti sã-i depãrtezi mãcar pentru câteva ore de rutina zilnicã ?
Eu cred cã românul consumã foarte multã televiziune.Sunt audienţe uluitor de mari pe show-urile de televiziune.Din discuţiile pe care le-am avut cu colegii mei din Italia, Spania, de pe unde am luat noi formate, publicul român este de departe cel mai pretenţios. Oamenii vor mereu altceva, se uitã stramb în cazul în care nu sunt multumiţi, criticã foarte uşor,te iubesc sau te blameazã . Nu sunt indiferenţi şi asta-I foarte bine.
– Astãzi, publicitatea negativã promoveaza mai bine un produs media decât publicitatea pozitivã.E de bun augur pentru o vedetã sa aparã în astfel  posturi în presã ?
Am avut şansa sã lucrez cu unul din cei mai importanţi oameni de televiziune din lume, Valeriu Lazarov ( ţin sã menţionez cã el l-a adus pentru prima datã pe Julio Iglesias în România, acum aproximativ patruzeci de ani la « Cerbul de aur »), care mi-a fost alãturi din momentul în care am început sã realizez emisiunile acestea pentru Antena1. Presa începuse sã mã blameze iar el mi-a spus « Dãnuţ, important e sã-ţi scrie numele corect ».
– Publicul are tendinţa de a eticheta. În cazul în care ţi-ai dori în viitor sã schimbi acest format de televiziune pentru un altul ceva mai rigid şi poate mai serios, aceştia te-ar privi cu reticenţã…
Nu vreau sã fac asta. În Italia existã show-uri de televiziune prezentate de oameni în vârstã de peste şaptezeci de ani. În momentul în care schimbi stilul ,nu mai eşti credibil. Niciodatã nu o sã fac un show de televiziune în care sã discut, de pildã, despre situaţia agriculturii din România. Lumea o sã râdã. E ca şi cum Phil Collins s-ar apuca de mâine sã cânte heavy-metal.
– Se spune cã oamenii inteligenţi se adapteazã uşor…
Schimbarea unui format de emisiuni sau a unui stil muzical nu are legãturã cu adaptabilitatea, într-adevar un atu al omului inteligent. În ’95 era la modã muzica rap. E ca şi cum Rolling Stone ar fi trebuit sã fie deştepţi şi sã cânte rap aşa încât sã se adapteze.În show-biz trebuie sã-ţi gãseşti un drum şi sã mergi în continuare pe el, fie cã e bun sau rãu. În momentul în care schimbi lucrurile, o iei pe alt drum, lumea nu te mai crede şi atunci tu ca om de televiziune eşti mort.
– Eşti nostalgic ?Ţi-ai dori sã retrãieşti o perioadã pe care ai considerat-o prolificã pentru tine ca om de televiziune ?
În materie de televiziune, nu ,dar în ce priveşte muzica, da. Eu sunt de formaţie rocker, tind spre rock-ul ãla vechi. Din România de exemplu îmi plac foarte mult Iris, Holograf dar în rest nu cunosc, am pierdut pe drum informaţii legate de formaţiile româneşti în vogã la ora actualã.
« Toatã lumea işi doreşte un altfel de mass-media »
– Pentru o trupã muzicalã,  concertele în aer liber care însoţesc deopotrivã un mic şi o bere, nu sunt de preferat. În ce îi priveşte pe oamenii de televiziune invitaţi sã le prezinte, cum stau lucrurile ?
Eu zic cã formaţia respectivã pierde bani atunci când susţine concerte în aer liber şi asta se întâmplã în timp.Lumea îi vede gratis aici, în aer liber, şi în cazul în care au de gând sã susţinã şi concerte cu bilet, omul se gândeşte cã i-a mai vãzut o datã de curând în aer liber şi cã nu are rost sã plãteascã nişte bani sã-i vadã din nou.
Pentru mine ca om de televiziune este foarte bine pentru cã iau contact cu oamenii care mã vãd la televizor şi sãptãmâna viitoare spun « L-am vãzut pe Negru la Galaţi… ia sã mã uit şi la emisiunea lui ». Iei pulsul oamenilor care te urmãresc, care te plac mai mult sau mai puţin. Eu nu trãiesc din banii de bilete deci consider cã-i ok sã prezint spectacole în pieţe publice sau în diverse cluburi.
– Ce pãrere ai despre faptul cã majoritatea jurnaliştilor sau oamenilor de televiziune au absolvit politehnica, de pildã ? Sã fie acesta principalul motiv al lipsei de profesionalism resimţit în momentul de faţã în mass-media ?
E ca şi când ai spune cã nu-i ok ca Paul McCartney sã cânte la The Beatles pentru cã nu are studii muzicale şi cã cel mai potrivit sã facã asta este Cornel Fugaru, pentru cã are studii.Nu se pune problema comparaţiei dintre Cornel Fugaru şi The Beatles. Unul lângã altul nu existã.Jay Leno, Larry Kind, oameni importanţi în mass-media americanã nu au studii de specialitate. Eu am terminat facultatea de jurnalism şi mi se pare o imbecilitate.Vorbesc din prisma cuiva care vine din interior. Nu face decât sã-ţi perverteascã tot ce înseamnã stil de televiziune, de radio, de presã scrisã. E ca şi la teatru. Cei care dau admiterea  la UNATC nu vor ajunge niciodatã vedete.
– Când crezi cã va veni « Ziua judecãţii » pentru mass-media din România ?
Toatã lumea işi doreşte un altfel de mass-media, toţi bãrbaţii işi doresc o altfel de soţie acasã, toate soţiile îşi doresc un altfel de aragaz, toţi cãţeii işi doresc o altfel de cuşcã. Stã în natura fiinţelor sã-şi doreascã mereu şi mereu altceva. E o chestie existentã de când lumea şi pãmântul. Nu eşti mulţumit de ce se întâmplã în momentul de faţã, iţi alimentezi frustrãri, încerci sã schimbi. « Hai dom’le sã terminãm cu ãştia cã nu fac bine ce fac !». Sã vedem dacã generaţiile care vor urma vor reuşi sã schimbe ceva în bine sau mãcar sã aducã ceva nou în mass-media.
Aura Dajbog

http://www.vlg.sisnet.ro

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Dan Negru la Galati&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s