Europa are forma creierului meu

Eurofobie sau indiferenţã ?
„România intrã-n Europa… doar cu numele” (?!)
Interesul mass-mediei privind integrarea României în Uniunea Europeanã a fost alimentat de-a lungul anilor, de speculaţiile privind schimbãrile mai mult sau mai puţin pozitive pentru societatea româneascã. Show-urile de televiziune au dezbãtut îndelung acest subiect iar politicienii dornici de imagine şi notorietate şi-au dat cu pãrerea, susţinând, evident, acest pas important din punct de vedere istoric, politic şi social pentru România.
Lucrurile sunt cu mult mai complexe decât par şi cu acest scop, statul român a decis sã informeze masele cu privire la implicaţiile integrãrii. Chiar şi aşa, oamenii sunt sceptici iar artiştii români… de asemenea.În pofida faptului cã sunt consideraţi a fi o categorie  umanã boemã, unii dintre ei  promoveazã, prin muzicã, film sau teatru un mesaj  puternic menit sã schimbe mentalitãţi  şi sã aducã în atenţia noastrã „o nouã stare, o schimbare” a ceea ce înseamnã NOI şi SOCIETATEA. Paraziţii, de pildã, sunt un nume reprezentativ pentru mesajul social transmis prin muzicã. Au avut curajul sã se exprime în orice situaţie şi  luptã cu sistemul de mai bine de zece ani. S-a schimbat ceva în societate,  de atunci ? Integrarea României este un pas înainte pentru români ? Fãrã menajamente, cei trei membri ai formaţiei işi susţin punctul de vedere: „Atunci când vom intra în Europa cu fruntea sus şi nu ca nişte gunoaie,vom fi mândri cã suntem români şi cã suntem acceptaţi în organizaţia asta. Pânã atunci nu ne interereseazã ! Încã de acum trei ani ,în piesa « Jos Cenzura », am subliniat faptul cã « România intrã-n Europa doar cu numele ». Nu s-au schimbat multe între timp în concepţia noastrã, pentru cã nu s-a schimbat nimic în societate ».Nici Cristi Minculescu, solistul legendar al trupei Iris, nu vede cu ochi buni integrarea şi este radical în afirmaţii: « Integrarea României în Uniune nu certificã nimic pentru nimeni în niciun domeniu. Ne aşteaptã o perioada cumplita ».
Muzica şi arta  sunt singura manierã de a-i apropia pe oameni, fapt dovedit de artiştii români care au reuşit sã se impunã pe marile scene ale lumii în producţii muzicale şi cinematografice de zile mari. De altfel, ei sunt adevãraţii ambasadori ai României. Trupa Sistem le-a cântat nemţilor atât de revelion cât şi de Ziua Europei iar Mihai Trãistariu s-a bucurat de un succes fulminant anul trecut în majoritatea ţãrilor Europei, începând anul în forţã cu distincţia pentru „Cea mai bunã voce masculinã din istoria Eurovision-ului”. Maia Morgenstern, Oana Pelea şi Monica Bârlãdeanu au dus numele României peste ocean, fiind protagonistele unor producţii cinematografice produse la Hollywood iar Medeea Marinescu i-a fascinat pe francezi cu rolul din „Je vous trouve tres beau”( „Fata din est”,tradus idiomatic în limba românã). Cu aşa artişti, e pãcat sã nu fii mândru, mãcar pentru câteva clipe ,cã eşti român.
Aura Dajbog

http://www.vlg.sistnet.ro

Anunțuri

7 gânduri despre &8222;Europa are forma creierului meu&8221;

 1. Interesant articol si foarte bun. As vrea sa raspund succint la cele 2 intrebari. Da, integrarea Romaniei este un pas inainte pentru societatea romaneasca atat timp cat realizam ceva, nu trebuie sa ne plangem de drobul de sare, cine vorbeste si nu realizeaza nimic se lupta cu morile de vant. In 10 ani s-au schimbat foarte multe in societatea romaneasca numai ca trupa parazitii nu vede nici o schimbare pentru ca asa vor ei sa fie paraziti si in orice societate exista si paraziti, chiar si in america exista paraziti si se vor lupta cu sistemul atat timp cat plang dupa drobul de sare. Ar trebui sa vedem si sa analizam modul in care au reusit ceilalti artisti romani ( trupa sistem, oana pelea , etc.) Romania nu a intrat in Europa (mai bine zis in aceasta organizatie) pentru cu capul aplecat sau ca niste gunoaie, am intrat ca cel de-al 7 stat ca marime iar Europenii nu au nevoie de gunoaie pentru ca si ei au deseuri. Si ce daca am intrat in U.E. ca niste gunoaie are cineva o solutie mai buna ca sa transformam „aceste gunoaie” in materii prime decat prin atragerea de fonduri europene care se poate realiza numai cu proiecte bune si nu cu muzica sau cu bocete dupa drobul de sare . Toate bune!!!!

  Apreciază

 2. Mickey, cred ca tine foarte mult si de receptivitatea strainilor… degeaba suntem noi buni daca ei, efectiv, nu ne primesc.Si mi se pare normal. Ei ii au pe-ai lor, noi ii avem pe-ai nostri si tot asa.

  Mie mi-ar placea ca Romania sa fie capabila sa ofere BANI si sa motiveze ARTISTII de asa maniera incat muzica de calitate sa fie la rang inalt iar alde Blondy, care culmea, in momentul de fata sunt cele mai bine platite din show-biz, sa dispara!

  Te uiti la… Minculescu sau la Piersic. Pe Piersic il vezi cu un Espero… a doua zi te uiti la Blondy si… ce vezi ? Un Mercedes ultimul tip. E adevarat, Piersic nu se rezuma la fite ieftine. Sunt ferm convinsa, insa, ca nu-si permite un Mercedes chiar daca nu tine neaparat sa si-l cumpere.

  Concluzia ? Vrei sa faci calitate… financiar sigur vei suferi. In Romania.

  Apreciază

 3. O-zone a prins la public prin ritmul melodiei si nu prin calitate. Traistariu are voce, are potential, fata nu il ajuta 😛 dar cine stie, poate europeanul are alte gusturi, iar Cheeky Girls…ele canta pt fetite care nici la pubertate nu au ajuns, cel putin asa am vazut pe la tv la concertele lor. Mai e si expresia aia „prost sa fii, noroc sa ai”.
  Oricum, geniile si artistii de valoare sunt apreciati post-mortem.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s