„Biloxi Blues”

Un altfel de…”Am sã mã-ntorc bãrbat”

-articol publicat in mai 2007
Reţeta de succes Iarina Demian-Tudor Chirilã aduce în atenţia iubitorilor de teatru dar şi nostalgicilor care încã mai suspinã dupã Vama Veche, o adaptare dupã piesa lui Neil Simon, „Biloxi Blues”. Un vis împlinit pentru Iarina Demian, descurajatã la început de reticenţa şi indiferenţa oamenilor, vis-a-vis de aceastã idee:”Din momentul în care mi-a intrat în cap şi în suflet, mai precis de vreo zece luni, « Biloxi Blues » a făcut înconjurul mai multor teatre dar nu a stârnit niciun interes, nicio reacţie, niciun hohot de râs »
Povestea celor şase tineri care pleacă în armată cu un vagon de tren dezafectat, hotărâţi să înfrunte viaţa şi moartea a fost subiectul unui film de calibru, realizat în 1988 de cãtre Mike Nichols dar şi o idee de scenariu de la care nu s-au dat în laturi nici producãtorii de spectacole de pe Brodway.
Atraşi de titlul piesei sau, de ce sã nu recunoaştem de numele impunãtor al lui Tudor Chirilã, sute de gãlãţeni şi-au trecut în agendã spectacolul „Biloxi Blues”,curioşi sã vadã un altfel de… „Am sã ma-ntorc bãrbat”.
Mizând pe talentul  unor actori aflaţi la început de drum şi pe experienţa de… „armatã” a lui Tudor Chirilã spectacolul şi-a propus sã ofere o lecţie de moralitate celor care au uitat ce-nseamnã DREPTATEA, ONOAREA, DISCIPLINA şi DATORIA. Paul Ipate, Constantin Diţã, Radu Iacoban, Aniela Petreanu, Ioana Barbu, Caroline Gombe, Bogdan Cotlet, Andrei Vizitiu şi Dan Rãdulescu au încercat sã-i aducã aproape printr-un mesaj bine conturat pe gãlãţenii care nu s-au regãsit în povestea lui Simon, acaparaţi fiind de problemele personale şi telefoanele mobile care au sunat întruna timp de douã ore cât a avut loc piesa.
„Dacã eram pe scenã în momentul in care unul din spectatori a vorbit la telefon odatã cu actorul de pe scenã, opream spectacolul. În alte oraşe lucrurile au stat mai bine. Publicului gãlãţean nu pot sã-i acord o notã bunã din cauza unui singur om care a reuşit sã strice totul”, declarã ,dezamãgit, Tudor Chirilã.
In ciuda acestor mici inconveniente, oamenii iubesc teatrul şi-l iubesc pe Tudor Chirilã. Cel puţin asta au dovedit  ropotele de aplauze şi adolescentele care l-au aşteptat conştiincioase  pentru autografe.

„Merită să lupţi şi să faci teatru pe cont propriu sau e mai bine să rămâi sclavul sistemului?”, se intreabã Iarina Demian. Rãspunsul sunt sutele de oameni care merg la teatru şi nu au uitat încã… de inima lor.
Aura Dajbog

www.vlg.sisnet.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s