4.3.2…ACTIUNE!

– octombrie 2007
AuraVorbeşteProstii
4.3.2…ACŢIUNE!
De mai bine de trei luni de zile încerc sã scriu un material despre dispariţia cinematografelor publice din provincie. Am adunat materiale, declaraţii dar nu gãsesc un rãspuns valid, o explicaţie plauzibilã care sã-i consoleze, pe de-o parte, şi sã-i stimuleze, pe de altã parte, pe cinefilii care-au închinat steagul în faţa deciziilor venite de sus.
Peste cincisprezece judeţe din România au rãmas fãrã cinematografe dar asta nu pare sã fie o problemã pentru nimeni. Nici mãcar premiul obţinut de Cristian Mungiu la Cannes,nu a stârnit interes, în sensul constructiv. Toatã lumea s-a înghesuit sã-l felicite, sã facã declaraţii publice şi sã aprecieze calitatea filmului. Dar asta nu poate compensa lipsa cinematografelor publice din România, deci imposibilitatea românilor de a vedea filmul devenit mândrie naţionalã, cu atât mai puţin tratamentul aplicat de Consiliul Naţional al Cinematografiei, proiectelor de anvergurã care poartã marca lui Cristi Puiu sau Cristian Mungiu.
Ceea ce pãrea imposibil la un moment dat, a devenit realitate. Filmul lui Mungiu, „4 luni, 3 sãptãmâni şi 2 zile”,a fost proiectat şi la Galaţi iar numãrul mare de spectatori prezenţi atât vineri la premierã cât şi sâmbãtã, pe parcursul celorlalte trei proiecţii, a dovedit încã o datã cã MAI AVEM NEVOIE SI DE…CINEMATOGRAFE! Pentru cã nu suntem o naţiune de hackeri, şi nici banii nu ne dau afarã din casã sã cumpãrãm dvd-urile cu fiecare film apãrut pe piaţã.
„4 luni, 3 sãptãmâni şi 2 zile” şi-ar merita, însã locul printre dvd-urile de colecţie. Şi nu pentru numãrul impresionant de premii pe care l-a obţinut în ultima vreme, nu pentru cã regizorul este român şi ne mândrim cu asta, ci mai ales pentru cã filmul ãsta vorbeşte despre NOI. Pentru cã s-a nãscut din necesitatea de a retrãi, chiar şi pentru câteva zeci de minute, o epocã decisivã în evoluţia noastrã ca indivizi.
O poveste despre prietenie, pe vremea când oamenii încã mai puneau preţ pe relaţiile interumane.Un film fãrã de care am fi fost „mai altfel, mai sãraci”.
www.exploremag.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s