Direcţia 5 cântã pentru inimi

„Cântãm pentru cei care iubesc, suferã şi-şi trãiesc viaţa!”

-interviu realizat in septembrie 2007

Vedete multe, artişti puţini. Lume multã, oameni puţini.Subscriu celor scrise sâmbãta trecutã de colegul meu Ciprian Niţã vis-a-vis de atitudinea  celor care se autoproclamã artişti şi încerc sã nu-i pomenesc printre rânduri pe cei patru crai de la rãsãrit, baieţii de la Akcent, conştientã fiind cã nu meritã atât de multã publicitate.În plus, n-ar fi drept sã ocupe din spaţiul pe care îl dedicãm formaţiei Direcţia 5. Cu toate cã nici ei nu sunt nişte interlocutori deschişi, reuşesc cu fiecare apariţie sã impresioneze atât prin mesaj cât şi prin profesionalismul însuşit pe parcursul celor peste cincisprezece ani de muzicã marca Direcţia 5.

– În ultima vreme, tot mai mulţi artişti se implicã social.Ar fi aceştia o alternativã pentru… parlamentarii pe care-i are România la ora actualã ?
Sã nu amestecãm lucrurile! Fiecare-şi face datoria acolo unde trebuie şi chiar dacã-i subestimãm atât pe parlamentarii de astãzi, pe oamenii politici de astãzi, nu cred cã e cazul sã mergem atât de departe. Ei sunt ceva mai… realişti decât noi artiştii. Ei işi cunosc atât propriul interes cât şi interesul ţãrii, pentru cã şi ei trãiesc în România, la urma urmei.
Eu aş fi un dezastru ca politician pentru cã sunt un tip destul de…idealist şi cred cã fac bine ceea ce fac, adicã muzicã.
– Şi muzica poate avea un mesaj social. Şi prin muzicã poţi fi ambasadorul unor idei…
Direcţia 5 promoveazã mai puţin un mesaj social. Mai degrabã un mesaj de pace, încercãm sã propagãm pe cât posibil inţelegerea dintre oameni, dragostea, sentimentele care dau un sens existenţei lor.Ne-am implicat, oricum, în diverse programe sociale care au avut ca scop ajutorarea oamenilor cu probleme din toatã  ţara. Acum doi ani de zile, ne-am alãturat artiştilor şi vedetelor de televiziune care au încercat sã-i ajute, pe sinistraţi. Cred cã ţine în primul rând de spiritul civic dar şi de omenie.
– Muzica româneascã a evoluat în ultimii ani, cel puţin din punct de vedere tehnic. Concertele live sunt din ce în ce mai promovate iar artiştii se perfecţioneazã în acest sens…
Nu sunt de acord! Cei care se perfecţioneazã acum sã cânte live aşa cum trebuie sunt aceiaşi care s-au strãduit şi acum zece ani. Nu condiţiile sunt primordiale. Sã ne amintim de formaţiile cu care am copilãrit. Ele n-aveau nici jumãtate din condiţiile tehnice de care dispune o trupã româneascã la ora actualã, nu mai vorbesc de cele din afarã, si cu toate acestea umpleau sãli arhipline şi fãceau spectacole cu care am rãmas şi acum în minte, dupã zeci de ani.
Poate cã s-a mai schimbat mentalitatea unora dar… faptul cã încã existã trupe care vin cu cd-ul în buzunar la concerte, nu dovedeşte o evoluţie a lucrurilor.
– Nu mai vorbim despre trupele care plagiazã sau care împrumutã imagini din afarã… Şi despre Direcţia 5 s-a spus cã se identificã suspect de mult cu Duran Duran…
Nici nu se pune problema! Nu se pune problema sã-i copiem ca stil sau… sã-i plagiem. Duran Duran e o trupã mare, e un model pentru oricine face muzicã sau oricine ascultã muzicã. Ar fi prea evident, ar fi o dovadã de lipsã de imaginaţie din partea noastrã şi, credeţi-mã, nu ducem lipsã de inspiraţie!
– Formaţi o echipã. Faptul cã oamenii identificã Direcţia 5 cu numele tãu (n.r. Cristi Enache), nu creeazã o stare de tensiune printre ceilalţi membri ai trupei?
în general, soliştii trupelor rock sunt cei mai promovaţi. Dar asta nu înseamnã cã îi eclipseazã pe ceilalţi.Şi-apoi, cred cã trebuie sã fii foarte infantil sã te superi pe… faptul cã unul dã mai multe autografe decât altul sau cã unul e strâns în braţe mai cu foc de vreo fanã draguţã.
– Pentru cine cântã Direcţia 5 ? Pentru „fanele drãguţe” care vin la concert de dragul vostru sau pentru oamenii care se considerã selectivi în materie de muzicã ?
Nici pentru unii , nici pentru alţii. Direcţia 5 cântã pentru oamenii care iubesc, care suferã, care-şi trãiesc viaţa. Nu ne adresãm elitiştilor şi nici celor care vin la concert de dragul… unora dintre noi. Existã persoane care fac chestia asta ?
Aura Dajbog
www.vlg.sisnet.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s