Eurofobie sau indiferenţã ?

„România intrã-n Europa… doar cu numele” (?!)

-articol publicat in octombrie 2006
Interesul mass-mediei privind integrarea României în Uniunea Europeanã a fost alimentat de-a lungul anilor, de speculaţiile privind schimbãrile mai mult sau mai puţin pozitive pentru societatea româneascã. Show-urile de televiziune au dezbãtut îndelung acest subiect iar politicienii dornici de imagine şi notorietate şi-au dat cu pãrerea, susţinând, evident, acest pas important din punct de vedere istoric, politic şi social pentru România.
Lucrurile sunt cu mult mai complexe decât par şi cu acest scop, statul român a decis sã informeze masele cu privire la implicaţiile integrãrii. Chiar şi aşa, oamenii sunt sceptici iar artiştii români… de asemenea.În pofida faptului cã sunt consideraţi a fi o categorie  umanã boemã, unii dintre ei  promoveazã, prin muzicã, film sau teatru un mesaj  puternic menit sã schimbe mentalitãţi  şi sã aducã în atenţia noastrã „o nouã stare, o schimbare” a ceea ce înseamnã NOI şi SOCIETATEA. Paraziţii, de pildã, sunt un nume reprezentativ pentru mesajul social transmis prin muzicã. Au avut curajul sã se exprime în orice situaţie şi  luptã cu sistemul de mai bine de zece ani. S-a schimbat ceva în societate,  de atunci ? Integrarea României este un pas înainte pentru români ? Fãrã menajamente, cei trei membri ai formaţiei işi susţin punctul de vedere: „Atunci când vom intra în Europa cu fruntea sus şi nu ca nişte gunoaie,vom fi mândri cã suntem români şi cã suntem acceptaţi în organizaţia asta. Pânã atunci nu ne interereseazã ! Încã de acum trei ani ,în piesa « Jos Cenzura », am subliniat faptul cã « România intrã-n Europa doar cu numele ». Nu s-au schimbat multe între timp în concepţia noastrã, pentru cã nu s-a schimbat nimic în societate ».Nici Cristi Minculescu, solistul legendar al trupei Iris, nu vede cu ochi buni integrarea şi este radical în afirmaţii: « Integrarea României în Uniune nu certificã nimic pentru nimeni în niciun domeniu. Ne aşteaptã o perioada cumplita ».
Muzica şi arta  sunt singura manierã de a-i apropia pe oameni, fapt dovedit de artiştii români care au reuşit sã se impunã pe marile scene ale lumii în producţii muzicale şi cinematografice de zile mari. De altfel, ei sunt adevãraţii ambasadori ai României. Trupa Sistem le-a cântat nemţilor atât de revelion cât şi de Ziua Europei iar Mihai Trãistariu s-a bucurat de un succes fulminant anul trecut în majoritatea ţãrilor Europei, începând anul în forţã cu distincţia pentru „Cea mai bunã voce masculinã din istoria Eurovision-ului”. Maia Morgenstern, Oana Pelea şi Monica Bârlãdeanu au dus numele României peste ocean, fiind protagonistele unor producţii cinematografice produse la Hollywood iar Medeea Marinescu i-a fascinat pe francezi cu rolul din „Je vous trouve tres beau”( „Fata din est”,tradus idiomatic în limba românã). Cu aşa artişti, e pãcat sã nu fii mândru, mãcar pentru câteva clipe ,cã eşti român.
Aura Dajbog
www.vlg.sisnet.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s