Paraziţii cred în libertatea de a exista altfel decât ţi se permite

« România are nevoie de mai mulţi oameni ca noi »

– interviu realizat in octombrie 2006
Oamenii cu adevãrat valoroşi au curajul sã se exprime în orice situaţie. Important este cum transmit mesajul şi mai ales cum este primit de public.
Trupa Paraziţii luptã cu sistemul dar şi cu ei înşişi de mai bine de 10 ani. Ombladon, Chelloo şi FreaKaDaDisk recunosc cã de atunci nu s-au schimbat multe în societatea româneascã dar nu au de gând sã renunţe.Se bucurã de susţinerea unor oameni de culturã importanţi din România şi au un mesaj bine conturat : JOS CENZURA ! Un interviu realizat cu sprijinul lui Marius Grama şi Cristi Dumitru
– Aţi cântat în deschiderea concertului 50Cent de la Bucureşti. Numele sãu nu este tocmai sinonim cu muzica de calitate. De ce aţi acceptat sã urcati pe scenã înaintea prestaţiei sale ?
Tu ai fi refuzat ? 50Cent este un artist prestant în afarã şi cred cã dã bine la dosarul oricãrei trupe din România. De altfel foarte mulţi au spus cã noi am susţinut adevãratul spectacol din acea searã, programul nostru a prins mai bine la public.
– Apropo de acel dosar, sã înţeleg cã aveţi în plan o eventualã lansare pe piaţa internationalã…
Avem deja schiţate câteva piese în limba englezã. Încercãm sã vedem ce iese. Singurele featuring-uri pe viitorul album Paraziţii vor fi Ombladon feat. Chelloo, Chelloo feat. Ombladon, Ombladon feat Freakadadisk pentru cã nu mai vrem sã mai avem de-a face profesional vorbind cu celelalte trupe româneşti. Am încercat sã facem o gaşcã mai mare dar unii artişti ne-au dovedit cã ,omeneşte ,sunt un 0 barat. Uitã-te la Bitzã ! Am fãcut o treabã frumoasã cu el dar dupã ce am încetat sã mai colaborãm ce s-a mai auzit de Bitzã ? Nimic ! Toţi se cred vedete de la primul album.
– Bitzã nu a fost niciodatã un artist hip-hop autentic. El provine de la o trupã de muzicã etno…
Noi l-am transformat  în aşa fel încât sã fie un artist hip-hop cu acte în regulã ,cum se zice. Alãturi de noi dãdea bine.
– Cã tot am pomenit de strãinãtate, ce pãrere aveţi despre integrarea României în Uniunea Europeanã ?
Ne doare-n ….atunci când vom intra în Europa cu fruntea sus şi nu ca nişte gunoaie,vom fi mândri cã suntem români şi cã suntem acceptaţi în organizaţia asta. Pânã atunci nu ne interereseazã ! Încã de acum trei ani ,în piesa « Jos Cenzura », am subliniat faptul cã « România intrã-n Europa doar cu numele ». Nu s-au schimbat multe între timp în concepţia noastrã, pentru cã nu s-a schimbat nimic în societate.
– Sunteţi un nume controversat în România mai ales pentru mesajul direct şi cuvintele licenţioase pe care le folosiţi în texte. Cum aţi reuşit sã-i câştigaţi de partea voastrã pe unii oameni de culturã din România ?
Oamenii care considerã versurile noastre licenţioase sunt nişte ipocriţi. Crezi cã ei nu vorbesc aşa acasã ? Hai sã fim serioşi ! Ne tot ascundem dupã degete… oamenii de culturã au înteles care este mesajul nostru, au înţeles cã suntem nişte artişti sinceri şi naturali în limbaj. Traim cum ne place chiar daca nu promovam un stil de viata sanatos si suntem convinsi ca Romania are nevoie de oameni ca noi pentru a se dezvolta din multe puncte de vedere.
– Care este mesajul vostru, de fapt ?
JOS CENZURA ! Şi nu este numai mesajul nostru ci şi al oamenilor de culturã care au fost  cenzuraţi de-a lungul timpului.

« Copiii noştri nu vor asculta Paraziţii pânã la 18 ani »
Omul este un animal social obligat sã respecte regulile şi îngrãdirile impuse de societate. Cei care refuzã cu vehemenţã sã joace rolul de cetãţean model sunt numiţi nonconformişti . Indiferent de modul cum sunt etichetaţi,de schimbãrile din societate sau de curentele muzicale în vogã, bãieţii de la Paraziţii şi-au pãstrat linia, au rãmas ei înşişi fãrã sã renunţe la dreptul de a se exprima. Un interviu realizat cu sprijinul lui Marius Grama şi Cristi Dumitru.
– Oameni fiind, bãnuiesc cã aveţi în gând sã vã întemeiaţi o familie . Copiii voştri vor asculta Paraziţii ?
Chelloo este cel care se grãbeşte sã se însoare. Copiii noştri ? Nu vor asculta Paraziţii pânã la 18 ani. Bineînţeles cã glumim. Nu are rost sã le interzicem asta mai ales cã în casã se vorbeşte la fel. Dar credem cã varsta cea mai potrivitã pentru ca ei sã asculte şi sã descopere cultura  hip-hop ar fi un 13-14 ani. Nu ar fi ceva ieşit din comun ca ei sã afle mai multe despre cum suntem noi în interior, despre modul cum ne
refulãm în muzicã.
– Înseamnã cã muzica voastrã s-a nãscut din frustrãri personale si ca aţi rãmas cu sechele încã din copilãrie…

Normal ! Provenim din familii modeste şi am muncit ca sã ne câştigãm singuri banii. Nu mai vorbim de faptul cã am trãit în regimul comunist unde lucrurile nu au fost niciodatã roz iar libera exprimare a fost interzisã total. Eram pur şi simplu nişte legume. Acum s-a schimbat situaţia chiar dacã nu numai în bine.
– În piesele voastre susţineţi cã sunteţi nişte oameni normali cu un venit normal. Care este adevãrul ? Oamenii se aşteaptã sã vadã  la televizor vila, piscina si eventual câteva maşini de lux…
Chiar suntem nişte oameni normali. Trãim din muzicã şi asta cred cã spune totul despre noi. În România nu te îmbogãteşti dacã trãieşti din muzicã. Nu avem de gând sã facem avere sau sã ocupãm locurile altora în topul celor bogaţi. Suntem multumiţi, financiar, cu  ce avem acum şi facem parte din clasa socialã medie.Sã zicem cã noi câştigãm cam cât câştigã un român plecat la muncã în Germania, Italia sau Spania, numai cã existã o diferenţã, aceea cã scoatem bani fãcând ceea ce ne place.
– Aţi avut o colaborare fructuoasa cu Viţa de vie. În ultima vreme însã aţi lãsat loc speculaţiilor. Ce s-a întâmplat ?
Nu s-a întâmplat nimic rãu. Suntem prieteni cu Viţa de vie şi le-am spus-o şi lor : « În momentul de faţã nu ne place ce faceţi ». Nu ştim de unde aceastã transformare a lor dar ne amintim cu plãcere de concertele pe care le susţineam împreunã. Pentru fiecare în parte aveam pregatite câte şase, şapte melodii în premierã. Probabil cã mulţi işi amintesc de acea perioadã. Şi nu neapãrat dintre fanii Viţa sau Paraziţii.
– De multã vreme ne-aţi promis acea colaborare cu trupa Phoenix. Nu s-a mai auzit nimic, însa…
Sunt doi ani de atunci. Propunerea a venit din partea lor. În ultima vreme nu am avut suficient timp cât sã ne concentrãm asupra acestui proiect. Nici ei nu ne-au mai contactat dar asta nu înseamnã cã nu va exista o colaborare Phoenix- Paraziţii. Toate la timpul lor.
A consemnat cu plãcere : Aura Dajbog

www.vlg.sisnet.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s